måndag 20 juli 2015

Nej tack, vi kan det där.


Civilminister Ardalan Shekarabi (s) hanterar regionfrågan som en missbrukare.

Jag har i Jämtlands Tidning nr 2 liknat idén om ”storregionen” vid en helflaska Renat: För det första orsakar den förvirrade tankebanor. För det andra är det beprövad erfarenhet att medicinen gör mer skada än nytta.

Men liknelsen håller längre än så. ”Äh, jag slutade för att jag inte tyckte att det var gott längre, men nu är jag sugen”, kan det exempelvis heta när missbrukaren rationaliserar.

Som gammal snusare kan jag det där.

När Shekarabi tar fram storregionen – idén att radera region Jämtland Härjedalen från kartan och rita dit ett Stornorrland i stället – så gör han samma sak.

Rationaliseringen heter ”Axel Oxenstierna”. Alla politiker som återfaller i storregioner nämner ”Axel Oxenstierna”. Ordalydelsen varierar, men deras andemening är att våra små regioner och landsting måste vara otidsenliga eftersom ”Axel Oxenstierna” har bestämt dem för snart 400 år sedan.

Påståendet är missvisande. Region Jämtland Härjedalen är mycket, mycket äldre än så. Den spårar sina rötter till en tradition av landsting som sträcker sig mer än 1000 år tillbaka. Ansvarsområden och gränser har kommit och gått, men redan innan Norge, Danmark och Sverige ens existerade, så har det funnits lokala ting som beslutat om sina egna angelägenheter.

Floskelproducenterna i ministeriet döljer därmed en viktig poäng: organisationen i regioner och kommuner har sin legitimitet underifrån, det vill säga medborgarna. Inte ovanifrån, från ”Axel Oxenstierna” och Shekarabi.

Att traditionen från tingen, buren vidare med nya namn, är så förskräckligt uråldrig och småskalig, har dessutom visat sig vara särskilt lämpligt i vår tid. Forskning framhåller att det är denna decentraliserade organisation med sin folkliga legitimitet som gjort de moderna, nordiska välfärdssamhällen möjliga som fungerande demokratier. Centralstyrda organisationer utan legitimitet bland medborgarna ägnar sig mer åt korruption än administration. Det är därför hela expansionen av välfärden i Sverige sedan andra världskriget skett inom kommuner och regioner. Det är därför Grekland är Grekland.

Det är de verkliga anledningarna till att medborgarna i Jämtland Härjedalen aldrig gillat storregioner. Låt oss påminna om det, en gång till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar