onsdag 13 april 2016

Tomma tunnor skramlar mest


(publicerad i LT 2016-02-18)
För alla som har ett hjärta som bultar för vår plats i världen innehöll tisdagens ÖP ett spektakulärt självmål.
På nyhetsplats kräver regionrådet Robert Uitto (S) att polischefen river upp den nya polisorganisationen med ett stort Norrlandsdistrikt.
Så långt är det välkommet. Regionpolitikerna har demokratisk legitimitet och ska bevaka våra intressen. Polisens nya organisation har inneburit sämre ekonomi, sämre service och att resurserna flyttar från inlandet mot kusten.
Vi som såg varningssignalerna på förhand kan väl möjligen beklaga att protesten kommer så sent, långt efter fullbordat faktum.
Men den verkligt ironiska tragedin är en annan. Samma politiker som i dag protesterar mot polisorganisationen agerar med en integritet motsvarande en dörrmatta i en långt viktigare fråga: regeringens tvångsreform för att släcka ner region Jämtland Härjedalen och införa ett Stornorrland.
Till och med i samma tidning.
På insändarsidan avfärdar regionrådet Ann-Marie Johansson (S) prompt allt prat om att Jämtland Härjedalen skulle förlora på stora regioner.
Hallå! Är ni blinda? Ser ni inte sambanden?
Om vi säljer ut vår sjukvård och vår regionala demokrati till Stornorrland väntar på ett liknande sätt växande miljardunderskott och att delar av verksamheten på Östersunds sjukhus läggs ned.
Redan nu talar förespråkarna för storregioner oförblommerat om att koncentrerade resurser i Norrland är nödvändigt i konkurrensen med storstäderna. De tiger om att resurserna av samma anledning kommer att gå Jämtland Härjedalen förbi.
Bland de meningslösa argumenten förekommer att regionerna ska anpassas till polisorganisationen. Minsann!
En succé följer på en annan.
Om regionreformen blir verklighet kommer nya anpassningskrav. Lokala medieredaktioner och kulturinstitutioner står på tur.
Vem kommer att protestera då?
Några regionala politiska företrädare med demokratisk legitimitet har vi den dagen åtminstone inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar